حتماً تاکنون اتفاق افتاده است که در یک مکان عمومی همچون راهرو، پارکینگ و ساختمانهای تجاری کوچک باشید و ناگهان برق قطع شود. یا ممکن است در طول شب مشغول آمادهکردن مدارک یا اسنادی برای جلسه کاری یا کلاس دانشگاه خود باشید و با مشکل رفتن برق مواجه شوید. ماندن در تاریکی بخصوص در فضاهای غریبه حس جالبی نیست. اما با استفاده از یو پی اس برای روشنایی میتوانید بهراحتی از شر این مشکلات خلاص شوید. در این مقاله به معرفی یو پی اس، انواع آن، کاربرد و قیمت یو پی اس برای تجهیزات و سیستم های روشنایی خواهیم پرداخت.
در ادامه مطلب خواهید خواند:
- یو پی اس (UPS) چیست؟
- کاربرد یو پی اس برای تجهیزات روشنایی
- انواع یو پی اس
- یو پی اس آنلاین
- یو پی اس آفلاین
- یو پی اس مناسب سیستمهای روشنایی
- قیمت یو پی اس روشنایی
- جمعبندی
برای اطلاعات بیشتر درباره یو پی اس، پیشنهاد میشود مقالات زیر را مطالعه کنید.
طرز کار دستگاه برق اضطراری (یو پی اس)
تمام آنچه که درباره نقشه نصب یو پی اس باید بدانید!
بهترین یو پی اس برای شما کدام است؟
یو پی اس ups چیست؟
با شنیدن اسم یو پی اس برای روشنایی حتماً از خود خواهید پرسید، یو پی اس چیست؟ یو پی اس (UPS) یا منبع تغذیه بدون وقفه (Uninterruptible Power Source) یک سیستم تغذیه برق است که معمولاً بهعنوان برق کمکی در مواقع قطعی برق مورداستفاده قرار میگیرد. به زبان سادهتر یو پی اس وظیفه ذخیرهسازی برق و انتقال آن به تجهیزات برقی را در زمان نیاز بر عهده دارد. همچنین یو پی اس ها با قرارگیری در بین مسیر برق ورودی و تجهیزات مصرفی از قطعی برق و نوسان آن جلوگیری میکنند، این موضوع سلامت و بهبود عملکرد وسایل برقی را در منزل و محل کار تضمین میکند.
سیستم UPS برای حفظ اطمینان کارایی و امنیت اطلاعات در محیط هایی از جمله دیتاسنترها، شرکت ها و سازمان ها، بیمارستان ها، آزمایشگاه ها و … بسیار مهم است.
کاربرد یو پی اس برای تجهیزات روشنایی
در قدیم برای تأمین برق مکانهایی که به برق شهری دسترسی نداشتند یا به دلایل متنوع با مشکل قطعی برق مواجه بودند از ژنراتورهای گازوئیلی و گازی استفاده میشد. اما همانطور که گفتیم امروزه استفاده از یو پی اس برای روشنایی محبوبیت بسیار زیادی پیدا کرده است و در بسیاری از مکانها با اهمیتهای متنوع از آن استفاده میشود. یکی این استفاده در راهروها و مشاعات مسکونی است که در زمان قطعی برق روشنایی و امنیت این مکانها را تأمین کند.
همچنین در ادارات و دفاتری که روشنایی آنها بهصورت طبیعی تأمین نمیشود نیز یو پی اس برای تجهیزات و سیستم های روشنایی کاربرد دارد استفاده از یو پی اس در روشنایی نیروگاهها، بیمارستانها، انبارهای مهم، فروشگاههای بزرگ، مکانهای عمومی پرجمعیت و … نیز مرسوم است. در کارگاهها یا کارخانههای صنعتی و حتی کارگاههای ساختمان بزرگ که در شیفتهای 24 ساعته فعالیت میکنند نیز از یو پی اس بهره گرفته میشود. برخی نیز یو پی اس برای روشنایی را در کمپهای کویر و جنگلی و تورهای تفریحی مشابه به کار میگیرند.
انواع یو پی اس
برای انتخاب بهترین یو پی اس برای روشنایی باید نوع و مورد استفاده آنها را بادقت بررسی کرده و بشناسیم، یو پی اس ها انواع متنوعی دارند ولی بهصورت عمده به دودسته آنلاین و آفلاین تقسیمبندی میشوند. هرکدام از این موارد کاربردهای خاص خود را دارند که در ادامه به برسی آنها خواهیم پرداخت.
یو پی اس آنلاین
یو پی اس آنلاین آن دستهای از منبع تغذیه هستند که بین منبع برق و وسایل قرار میگیرد، این نو از یو پی اس علاوه بر کنترل نوسان برق بلافاصله بعد از قطعی برق جریان ذخیره شده در خود را به وسایلی که به آن متصل شدهاند منتقل میکند. بدینوسیله وسایل متصل همیشه آنلاین هستند و بههیچعنوان خاموش نخواهند شد. این مدل در زمان استفاده از وسایلی که تداوم کار آنها لازم است یا با قطعی برق مشکلی در فرایند آنها به وجود میآید مورداستفاده قرار میگیرند این منبع تغذیه یکی از بهترین یو پی اس برای روشنایی و روشن نگهداشتن محیطهای حساس است که در زمان قطعی برق استفاده میشود.
یو پی اس آفلاین
یو پی اس آفلاین از همان تکنولوژی و امکانات یو پی اس های آنلاین بهره میبرد با این تفاوت که در این نوع منبع تغذیه به خط برق اصلی یا شهری متصل نیست و باید بهصورت جداگانه از آن استفاده کرد. معمولاً از این یو پی اس ها در ترکیب پنلهای خورشیدی و استفاده در مواردی که برق شهری در دسترس نیست بهره میبرند. اما میتوان بهعنوان برق پشتیبان در مواردی که قطعی موقت برق تا زمان راهاندازی یو پی اس مشکلساز نباشد کاربرد دارد. همچنین استفاده از این نوع یو پی اس برای روشنایی پارکینگها و واحدهای مسکونی بعد از قطعی برق مرسوم است.
یو پی اس مناسب سیستمهای روشنایی
استفاده و انتخاب درست یو پی اس برای تجهیزات و سیستم های روشنایی اهمیت زیادی دارد. اگر ندانید که از چه یو پی اس یا باطری میتواند برق موردنیاز روشنایی موردنظر خود استفاده کنید ممکن است حتی یک ساعت هم نتوانید روشنایی را تأمین کنید؛ بنابراین باید به مواردی همچون تعداد لامپهای مصرفی، نوع آنها، مصرف انرژی و مدتزمان روشنایی که موردنیاز شماست توجه کنید.
به طور مثال با استفاده از یک یو پی اس 1kVA آفلاین و 6 عدد باتری 42 آمپرساعت خواهید توانست برق 30 عدد لامپ LED را برای مدت 2 ساعت فراهم کنید. حتی با استفاده از یک یو پی اس 500 الی 1000 آمپری امکان تأمین برق 10 لامپ 30 ولتی را برای مدت طولانی خواهید داشت. اما تمام این کارها در صورت دانستن اطلاعات درست امکانپذیر است. در ادامه به بررسی فرمول محاسبه یو پی اس برای روشنایی خواهیم پرداخت.
فرمول: آمپرساعت موردنیاز = (مدتزمان بکآپ * مقدار توان مصرفی) / ولتاژ باطری
- مدتزمان بکآپگیری: مدت زمانی که یو پی اس برای روشنایی باید برقرسانی کند.
- مقدار توان مصرفی: توانی که لامپها در زمان روشنایی کامل آن نیاز دارند.
- ولتاژ باطری: باطریهای یو پی اس برای روشنایی ولتاژ و توانهای متنوعی دارند. برای این کار باید با استفاده از ولتاژ باطری موردنظر خود را بر اساس روشنایی مورداستفاده خود انتخاب کنید.
- آمپرساعت موردنیاز: این المان یک المان تخصصی است که بر اساس نسبت آمپر مصرفی به مدتی که آن را مصرفی کرده است به دست میآید، این المان به کمک مؤلفههای دیگر محاسبه میشود و به ما گزینه مناسب بهعنوان یو پی اس برای روشنایی را معرفی خواهد کرد.
قیمت یو پی اس روشنایی
قیمت دستگاههای یو پی اس برای روشنایی میتواند بر اساس امکانات و توانی که ارائه میدهد متغیر باشد. حتی برند یا شرکت ارائهدهنده آن نیز در قیمت آن مؤثر است. در مواردی قیمت یو پی اس های صنعتی بزرگ با توان تا 300kva ممکن است تا یک میلیارد تومان نیز برسد. اما به طور معمول و برای استفادههای معمولی میتوان گفت قیمت یک یو پی اس بر اساس ظرفیت از بین 5 الی 15 میلیون تومان و قیمت باتری یو پی اس مصرفی آن بین 200 هزار الی 2 میلیون تومان خواهد بود. نوع یو پی اس و تعداد باطری مصرفی آن میتواند قیمت نهایی را تعیین کند.
جمعبندی
استفاده از یو پی اس برای روشنایی مزایای زیادی دارد. از رفع مشکل تاریکی راهروهای مسکونی در زمان قطعی برق تا استفاده در کمپهای طبیعتگردی میتوان از یو پی اس برای تجهیزات و سیستم های روشنایی بهره برد. اما یو پی اس ها انواع و مدلهای مختلفی دارند، از مدلهای آنلاین برای استفادههای دائمی تا مدلهای آفلاین که سیستمهای آفلاین برای محیطهای خاص. این که کدام یو پی اس و چه توانی گزینه مناسبی است نیاز به برسی اطلاعات و دادههای زیادی دارد.