نوسانات جریان برق AC میتواند بسیاری از وسایل برقی به ویژه مدلهای حساس را بیشتر تحت تأثیر قرار دهد. ساده ترین نوع از نوسانات جریان برق را دقیقاً همان وقتی که لامپهای لوستر اتاق پذیرایی یا آشپزخانه کمنور و پرنور میشود، قابل رویت است.
در واقع هر وسیلهٔ الکترونیکی دارای اجزای مختلفی است که نیاز به یک ولتاژ مشخص دارند. در جواب سوال چرا به استابلایزر احتیاج داریم می توانیم بگوییم که در صورت کم یا زیاد شدن مقدار ولتاژ مشخص در روند فعالیت دستگاه تأثیر میگذارد تاحدی که امکان خراب شدن آن نیز وجود دارد. به همین خاطر برای دستگاههای حساس در بیشتر کارخانهها، تأسیسات، بیمارستانها و… از استابلایزر استفاده میشود، اما استابلایزر چیست؟
استابلایزر چیست؟
استابلایزر وسیلهای است که در مسیر جریان برق و لوازم برقی خانگی – صنعتی قرار میگیرد و هرگونه افزایش یا کاهش برق شهری 220 ولت و سهفاز را شناسایی و از بروز نوسان جلوگیری میکند.
این دستگاه که با نامهای ترانس یا تثبیتکننده ولتاژ نیز شناخته میشود، با دستگاههایی که بهعنوان محافظ استفاده میشوند، تفاوت دارد.
تعریف استابلایزردر واقع محافظ برق با داشتن یک برد الکترونیکی در هنگام تغییر سطح ولتاژ، جریان برق را قطع میکند اما استابلایزر با مجهز بودن به سیستم میکروپروسسور، ابتدا ولتاژ ورودی را اندازه گیری میکند، سپس کاهش یا افزایش آن را بررسی کرده و در صورت تشخیص خطا اقدام به تصحیح ولتاژ ورودی به دستگاه الکترونیکی میکند.
دستگاه تثبیتکننده ولتاژ که در دو نوع خانگی و صنعتی تولید میشود، در دو مدل آنالوگ و دیجیتال در بازار موجود است. برای خرید دستگاه تثبیتکننده ولتاژ باید به چند فاکتور مهم از جمله توان مورد نیاز، سطح نوسانات ولتاژ در هر منطقه، نوع stabilizer، نوع نصب، نوع مدار کنترل داخلی و دامنه کار تثبیت کننده ولتاژ بستگی دارد
انواع دستگاه استابلایزر
این دستگاه در سه مدل عمده تولید میشود که عبارتاند از:
- رلهای؛ این مدل به دلیل قیمت پایین و عمر مناسب بیشترین طرفدار را دارد.
- سروو موتوری، این مدل از دقت تشخیص بالایی برخوردار است.
- سوئیچینگ در میان ترانسها این مدل بالاترین دقت را دارد.
مزایای استفاده از استابلایزر
- محافظ جریانات برق یخچال
- محافظت در مقابل رعد و برق و نوسانات کوتاه مدت. رعد و برق باعث اختلالات کوتاه و گاها بلندمدت در جریان برق میشود که میتواند به وسیلههای برقی آسیب برساند. دستگاه استابلیزر کمک میکند تا وسیلههای ما آسیب نبینند.
- کاهش هزینه برق مصرفی. پایین آمدن دور موتور و گرم شدن آن باعث کاهش که تلفات برق پایین میآید و برق مصرفی کاهش پیدا میکند.
- محافظ در مقابل نوسانات. زمانی که برق دچار نوسان شود و جریان برق کاهش یا افزایش یابد دستگاه به طور اتوماتیک روشن و کار او آغاز میشود.
- ثابت نگه داشتن برق شهری. برق شهری امروزه به دلیل زیاد شدن میزان مصرف کننده از آن گاها دچار مشکل میشود و نوسانات مختلفی در آن به وجود میآید. اما این دستگاه این امکان را فراهم میآورد که جریان برق ثابت شود و وسیلههای برقی را در برابر نوسان در امان هستند.
چرا به استابلایزر احتیاج داریم؟
تا اینجا با استابلایزر و انواع آن آشنا شدیم. اکنون می خواهیم در مورد اینکه چرا به استابلایزر احتیاج داریم صحبت کنیم. لوازم برقی و تجهیزات برقی که در منزل و محل کار از آن ها استفاده می کنیم متناسب با دریافت یک طیف به خصوص از برق طراحی شده اند.
هدف اصلی استابلایزر محافظت از وسایل الکتریکی (به عنوان مثال: واحد تهویه مطبوع، یخچال، تلویزیون و غیره) از آسیب احتمالی ناشی از نوسانات ولتاژ، ولتاژ بیش از حد و شرایط تحت ولتاژ است.
سخن پایانی
بیشتر افراد در زمانی که وسیلههای برقی خود را به دلیل نوسانات برق از دادهاند یا دچار مشکل شده است به فکر وسیلهای بودهاند که این مشکل را از بین ببرد.
و حال دستگاه استابلیزر به کمک ما آمدهاند تا بتوانیم این مشکل را حل کنیم و در زمان نوسانات برق نگران از دست دادن وسیلههای خود نباشیم. در واقع دستگاه میزان ولتاژ را در محدوده 220 ولت ثابت نگه میدارد و در زمانی که میزان فشار بیشتر یا کمتر از این محدوده باشد به سمت این میزان هدایت میکند.
دستگاه استابلیزر در دو نوع خانگی و صنعتی مورد استفاده است و کارخانهها و مراکز بزرگ و کوچک از این وسیله بهره میگیرند. این دستگاه دارای سه مدل رلهای، سروو موتوری و سوئیچینگ در بازار وجود دارد که افراد به دلیل قیمت پایین مدل رلهای بیشترین استفاده را از این مدل دارند.